جعفر عبد الكريم الخابوري
هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.

جعفر الخابوري
جعفر الخابوري
Admin
المساهمات : 218
https://ryffgdfgfff.ahlamontada.com

صحيفة جعفر الخابوري الاسبوعيه رئيس التحرير جعفر الخابوري  Empty صحيفة جعفر الخابوري الاسبوعيه رئيس التحرير جعفر الخابوري

السبت أكتوبر 19, 2024 5:51 pm
Në çdo bisedë me egjiptianët në muajt e fundit, nuk mund të shmanget diskutimi i rritjes së shpejtë, ditore të çmimeve të ushqimeve dhe mallrave bazë, të cilat ndonjëherë ndryshojnë ndërsa njeriu ndodhet në të njëjtin dyqan. Javët e fundit, kriza e këmbimit valutor ka parë që kursi i këmbimit të tregut të zi është më shumë se dyfishi i kursit zyrtar prej 31 paund për një dollar amerikan. Të drejtat ekonomike dhe sociale të miliona egjiptianëve janë në rrezik, duke përfshirë të drejtën për ushqim dhe një standard të përshtatshëm jetese, për shkak të inflacionit, i cili ka arritur një nivel rekord prej 40% në muajt e fundit. E gjithë kjo është vetëm një pjesë e vogël e përkeqësimit dhe krizës së zgjatur ekonomike dhe financiare të Egjiptit.
Më keq akoma, duket se nuk ka asnjë rrugëdalje të mundshme nga kriza. Megjithëse lufta midis Izraelit dhe Hamasit në Gaza ka larguar njëfarë vëmendjeje nga kriza e rëndë në Egjipt, qeveria e presidentit Abdel Fattah al-Sisi ka përdorur atë që bën më së miri: metoda të dëshpëruara për të blerë kohë, pa adresuar shkaqet kryesore të krizës, dhe duke hyrë në një spirale të egër dhe të vazhdueshme dështimi.
Ky ishte rasti, për shembull, kur qeveria, duke ndjerë qartë pakënaqësinë publike në rritje, i shtyu zgjedhjet presidenciale për në dhjetor 2023, përpara datës së parashikuar të marsit 2024, edhe pse asnjë individi apo grupi nuk iu dha mundësia për të kandiduar në zgjedhje. Me integritet. Në janar, Kuvendi Popullor miratoi me shpejtësi një ligj të propozuar nga qeveria që i jep ushtrisë, sundimtarit de fakto të vendit, më shumë pushtet për të gjykuar civilët në gjykatat ushtarake për krime të gjera që lidhen me ekonominë dhe çdo krim tjetër që presidenti mendon se minon "kërkesat e sigurisë kombëtare."
Megjithatë, Sisi së fundmi është dukur nervoz. Më 30 shtator, Sisi fjalë për fjalë u tha egjiptianëve, duke bërë një krahasim me "Urinë e Madhe në Kinë" që mori miliona jetë në shekullin e kaluar, se ishte e pranueshme që ata të përballeshin me urinë ose të vdisnin nga uria për të arritur vizionin e tij për përparim dhe prosperitet. Ekziston vetëm një arsye pas ndjenjës së tij të tensionit, që është se vetë premisa e sundimit të Sisit po shkërmoqet para syve të tij.
Revista e përjavshme Zbulimi i fakteve, kryeredaktori, Jaafar Al-Khabouri